Ροδρίγο δε Χέρεθ

Ο Ευρωπαίος που ανακάλυψε το κάπνισμα


 Στις 12 Οκτωβρίου του 1492, ο Κολόμβος φτάνει για πρώτη φορά στην Αμερική, στις σημερινές Μπαχάμες. Κατά την πρώτη του επαφή με τους ιθαγενείς, αντάλλαξαν δώρα. Εκείνοι του παρουσίασαν ως κάτι πολύτιμο, κάποια ξερά φύλα τα οποία είχαν μια παράξενη οσμή. Τα φύλλα αυτά όμως τον άφησαν αδιάφορο καθώς εκείνος αναζητούσε τα πολύτιμα αγαθά που έφταναν στην Ευρώπη από την Ασία, νομίζοντας πως είχε φτάσει στην Άπω Ανατολή.

Κατά την εξερεύνηση του νησιού, δύο μέλη από το πλήρωμα του πλοίου Σάντα Μαρία, ο Ροδρίγο δε Χέρεθ και ο Λουίς δε Τόρες, εντόπισαν κάποιους ιθαγενείς οι οποίοι είχαν ένα σκεύος που σήμερα γνωρίζουμε ως πίπα καπνού και μέσω αυτού εισέπνεαν τον καπνό από τα καιγόμενα φύλλα. Η περιέργεια του Ροδρίγο δε Χέρεζ να δοκιμάσει, τον έκανε να καταγραφεί ως ο πρώτος Ευρωπαίος καπνιστής.  Περιγράφοντας αυτή την πρωτόγνωρη συνήθεια, εξήγησε πως η χρήση της από τους ιθαγενείς ωφελούσε στο να νιώθουν μουδιασμένοι και σε μία κατάσταση μέθης, ώστε να μην αισθάνονται την κούραση.    

   Όταν η αποστολή επέστρεψε στην Ισπανία, ο Ροδρίγο δε Χέρεθ, παρουσίασε για πρώτη φορά το κάπνισμα στους συμπατριώτες του. Εκείνοι, όταν είδαν να βγαίνει καπνός από το στόμα του και από τα ρουθούνια του, πίστεψαν πως τον είχε κυριέψει ο Σατανάς και τον παρέδωσαν δέσμιο στην Ιερά Εξέταση η οποία στην συνέχεια τον καταδίκασε σε φυλάκιση. Έπειτα από εφτά χρόνια, όταν αφέθηκε ελεύθερος, είδε πως οι συμπατριώτες του είχαν ήδη υιοθετήσει την συνήθεια αυτή, για την οποία φυλακίστηκε. Η συνήθεια του καπνίσματος, άρχισε να γίνεται τόσο δημοφιλής, που σύντομα άρχισε η καλλιέργεια καπνού από τους Ισπανούς οι οποίοι, μέσω του εμπορίου, την διέδωσαν και στην υπόλοιπη Ευρώπη αποφέροντας μεγάλα κέρδη. 

Το άρθρο αυτό, αναφέρεται αποκλειστικά στο ιστορικό γεγονός και μόνο, και σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να προωθήσει την επιβλαβή συνήθεια του καπνίσματος. 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: