Βικτόρια

Το πλοίο που πραγματοποίησε τον πρώτο περίπλου της Γης

Το πλοίο Βικτόρια ήταν ένα από τα πέντε πλοία του Μαγγελάνου και το μοναδικό που  κατάφερε να επιστρέψει στην Ισπανία έχοντας κάνει τον πρώτο περίπλου της Γης ο οποίος διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια.  

Ήταν πλοίο τύπου καραβέλα. Το μήκος του ήταν περίπου 25 μέτρα και το πλάτος του 7 μέτρα. 

Το βάρος του ήταν περίπου 100 τόνους
 
Ναυπηγήθηκε με εντολή του Βασιλιά της Ισπανίας Καρόλου του Πρώτου προοριζόμενο αποκλειστικά για το ταξίδι του Μαγγελάνου, μαζί με τα άλλα τέσσερα πλοία της αποστολής.
 
Το κανονικό του όνομα ήταν Santa Maria de la Victoria de Triana (Παναγία της Νίκης της Τριάνα) από την ομώνυμη εκκλησία της Σεβίλλης όπου εκεί ο Μαγγελάνος, ορκίστηκε πίστη στον Βασιλιά της Ισπανίας.
 
Έπλευσε για πρώτη φορά το 1519 και ο περίπλους της Γης έτυχε να είναι το πρώτο του μεγάλο ταξίδι. 
 
Από τα 42 μέλη του πληρώματος του πλοίου, επέστρεψαν στην Ισπανία μόλις έξι μαζί με ακόμη δώδεκα από τα υπόλοιπα πλοία. Στους έξι, ήταν και ένας Έλληνας γνωστός ως Νικόλας ελ Γριέγο από το Ναύπλιο ο οποίος είχε καθήκοντα ναύτη και γιατρού. 
 
Μετά την επιστροφή του στην Ισπανία, αντί να φυλαχθεί ως το πλοίο που πραγματοποίησε τον πρώτο περίπλου της Γης, ο Βασιλιάς της Ισπανίας το πούλησε σε έναν έμπορο και συνέχισε να πραγματοποιεί ταξίδια προς την Αμερική. 
 
Τα ίχνη του πλοίου χάθηκαν για πάντα το 1570 σε ένα ταξίδι του από τις Αντίλλες προς την Ισπανία, πιθανότατα εξ αιτίας κάποιας καταιγίδας. 
 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: