Αουτόρου

Ο Πρώτος Πολυνήσιος που έφτασε στην Ευρώπη

  Στις 2 Απριλίου του 1768, ο Γάλλος Θαλασσοπόρος Λουί Αντουάν ντε Μπουγκενβίλ, κατά τον πρώτο Γαλλικό περίπλου της Γης, εντοπίζει στον ορίζοντα Ειρηνικού Ωκεανού το νησί της Ταϊτής και το ονομάζει “Νέα Κύθηρα” εμπνευσμένος από τον περίφημο πίνακα του Αντουάν Βατό “Η επιβίβαση για τα Κύθηρα”. Τρεις μέρες μετά, αγκυροβόλησε στις βορειοανατολικές ακτές του για να το εξερευνήσει. Οι Γάλλοι, είχαν θερμή υποδοχή από τον αρχηγό της φυλής του νησιού με τον οποίο ο Μπουγκενβίλ, ανέπτυξε φιλικές σχέσεις.  Δέκα μέρες μετά, στις 15 Απριλίου, λίγο πριν αποπλεύσει από το νησί, τον επισκέφθηκε ο αρχηγός για να τον αποχαιρετήσει έχοντας μαζί του έναν νεαρό δεκατριών ετών. Αυτός ήταν ο Αουτόρου. Ο Αουτόρου, ήθελε να ακολουθήσει τον Γάλλο εξερευνητή και να γνωρίσει μαζί του τον Κόσμο. Ο αρχηγός της φυλής, τον παρακάλεσε να τον πάρει μαζί του. Ο Μπουγκενβίλ, βλέποντας στην επιθυμία του νεαρού Ταϊτινού την ευκαιρία να παρουσιάσει για πρώτη φορά στον Γάλλο Βασιλιά Λουδοβίκο τον 15ο, έναν αυτόχθονα από τα νησιά του Ειρηνικού, δέχθηκε και του υποσχέθηκε μετά από αυτό το ταξίδι να τον επιστρέψει στην Ταϊτή. 

Bougainville 92

   Ο Μπουγκενβίλ, έχοντας μαζί του πλέον τον Αουτόρου, συνέχισε το ταξίδι του περνώντας από τα Νησιά Σαμόα, τα Νησιά Βανουάτου, από τις βόρειες ακτές της Νέας Γουινέας όπου και ανακάλυψε το νησί που σήμερα φέρει το όνομα του, και μέσω της Μπατάβια και του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, στις 16 Απριλίου του 1769, κατέπλευσε στο λιμάνι του Σαν Μαλό έχοντας πραγματοποιήσει τον Πρώτο Γαλλικό Περίπλου της Γης. Εκείνη την μέρα, ο Αουτόρου γινόταν ο πρώτος Πολυνήσιος που έφτασε στην Ευρώπη. Οι Γάλλοι επιστήμονες της εποχής, μελέτησαν τόσο την συμπεριφορά του και τις συνήθειες του όσο και την γλώσσα του. Δεκαπέντε ημέρες μετά την άφιξη του στην Γαλλία, ο Μπουγκενβίλ τον πήγε στις Βερσαλλίες και τον παρουσίασε στον Βασιλιά Λουδοβίκο. Το γεγονός αυτό, ανέδειξε τον Αουτόρου στην Γαλλική κοινωνία. Ο νεαρός πολυνήσιος, προς ικανοποίηση της περιέργειας πολλών ευγενών να γνωρίσουν από κοντά έναν εξωτικό αυτόχθονα από την άλλη πλευρά της Γης, δεχόταν συνεχώς προσκλήσεις σε δεξιώσεις και δείπνα, ζώντας και μαθαίνοντας έτσι, τον κατά πολύ διαφορετικό για εκείνον, ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. 

Verseilles

  Μετά από ένα έτος, ο Μπουγκενβίλ, αποφάσισε πως ήταν η ώρα ο Αουτόρου να επιστρέψει στο νησί του και την οικογένεια του. Αναχώρησε από την Γαλλία στις 4 Μαρτίου του 1770 με την φρεγάτα Μπρισόν η οποία είχε τελικό προορισμό τον Μαυρίκιο. Ο Αουτόρου, παρέμεινε στο νησί περιμένοντας κάποιο επόμενο πλοίο που θα είχε προορισμό την Ταϊτή. Το πλοίο αυτό, ήρθε μετά από έναν χρόνο. Ο Αουτόρου όμως δεν έφτασε ποτέ στο νησί του. Πέθανε στις 7 Νοεμβρίου του 1771 κατά την διάρκεια του ταξιδιού από την ασθένεια της ευλογίας και το σώμα του ρίχτηκε στην θάλασσα. 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: