Η Τέχνη Νάνμπαν

Όταν οι Πορτογάλοι έγιναν έμπνευση τέχνης στην άλλη άκρη της Ευρασίας.

 

   Το 1543, οι Πορτογάλοι φτάνουν στην άλλη άκρη της Ευρασίας και ανακαλύπτουν το νησί Τανεγκασίμα, στην νότια άκρη της Ιαπωνίας. Δύο πολιτισμοί εντελώς διαφορετικοί, έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή. Η αποκλεισμένη τότε από τους Κινέζους Ιαπωνία, βρήκε στον νέο δρόμο του μεταξιού που είχε ανοίξει μέσω της θάλασσας και μονοπωλούσε η Πορτογαλία, μια σημαντική εμπορική διέξοδο.  Μέσω αυτής της συναλλαγής, οι Ιάπωνες άρχισαν να επηρεάζονται πολιτισμικά από τους Πορτογάλους οι οποίοι έστελναν στην χώρα και ιεραπόστολους για να προσηλυτίσουν τους γηγενής στον Χριστιανισμό μέχρι που το 1587 ο μονάρχης της Ιαπωνίας Χιντεγιόσι, θα τον απαγορεύσει.  Μία από αυτές τις επιρροές, ήταν και η Τέχνη Νάνμπαν.

Ο όρος “νάνμπαν” προέρχεται από την φράση “νάνμπου νο γιάμπαν χίτο που στην Ιαπωνική Γλώσσα ερμηνεύεται ως “Βάρβαροι του Νότου”. Οι Ιάπωνες, ονόμασαν έτσι τους Πορτογάλους λόγω του ότι τα πλοία τους έφταναν στην χώρα τους από τον νότο και λόγω του ότι έπαιρναν δούλους από τη χώρα για να τους πουλήσουν σε διάφορα μέρη της αυτοκρατορίας τους αλλά και νεαρές κοπέλες για παλλακίδες. Έτσι, με αυτό τον όρο, έμεινε γνωστή αυτή η τέχνη που ευδοκίμησε τον 16ο αιώνα στην Ιαπωνία. 

Με αυτό το είδος τέχνης, παρουσιάζεται η οπτική των Ιαπώνων για τους Πορτογάλους η οποία είχε κυρίως σαρκαστική διάθεση τόσο για την φυσική παρουσία των Πορτογάλων που είχε να κάνει με την διαφορετική αισθητική των ρούχων τους αλλά και τα σωματικά τους χαρακτηριστικά που διαφέρουν σε σχέση με τους Ιάπωνες, όσο  και με τους τρόπους συμπεριφοράς τους, οι οποίοι ήταν αλλιώτικοι από τους πιο εκλεπτυσμένους τρόπους των Ιαπώνων.

  Οι πίνακες νανμπάν, ήταν απεικονίσεις πάνω σε έξι ενωμένα και αρθρωτά ξύλινα κομμάτια, ώστε να αναδιπλώνονται με τέτοιο τρόπο που να μπορούν να μένουν όρθια, όπως ένα παραβάν. Οι απεικονίσεις αυτές γίνονταν με διαδοχικά φύλλα χαρτιού το ένα πάνω στο άλλο, σχηματισμένα έτσι ώστε να δημιουργείται το θέμα της απεικόνισης, με το πρώτο φύλλο να είναι χρυσό. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: