Η “Δόξα των Δύο Χωρών”

Το Πρώτο Πλοίο της Ιστορίας που γνωρίζουμε με την ονομασία του

   Το πλοίο “Δόξα των Δύο Χωρών” είναι το πρώτο πλοίο της Ιστορίας που αναφέρεται με ονομασία. Ναυπηγήθηκε στην Αρχαία Αίγυπτο περίπου το έτος 2600 π.Χ. επί βασιλείας του Φαραώ Σνεφρού (πατέρας και προκάτοχος του Χέωπα). Το μήκος του εκτιμάται πως ήταν περίπου πενήντα μέτρα και η κατασκευή του έγινε από ξύλο κέδρου που οι Αιγύπτιοι είχαν φέρει από την Φοινίκη (σημερινή περιοχή του Λίβανου) καθώς η χώρα τους δεν ευδοκιμούσε σε δέντρα. Για αυτό, τα πρώτα τους πλοία ήταν κατασκευασμένα από καλάμια  και χρησίμευαν για μεταφορές κυρίως εντός του Νείλου διότι η αντοχή τους στους κυματισμούς της ανοιχτής θάλασσας, ήταν περιορισμένη. 
 
  Οι δύο χώρες για τις οποίες αναφέρεται η ονομασία, είναι η Άνω Αίγυπτος και η Κάτω Αίγυπτος. Η χώρα της Κάτω Αιγύπτου περιλάμβανε τις περιοχές που εκτείνονταν γύρω από το δέλτα του Νείλου ενώ νοτιότερα, άρχιζε η χώρα της Άνω Αιγύπτου που εκτεινόταν στις δύο όχθες του Νείλου και έφτανε μέχρι την βόρεια περιοχή του σημερινού Σουδάν.  
 
  Τα ονόματα που έδιναν οι Αιγύπτιοι στα πλοία τους, συνήθως προέρχονταν από θεούς, Φαραώ, την περιοχή προέλευσης του πλοίου ή από σημαντικά επιτεύγματα. Η ονομασία του πλοίου “Δόξα των Δύο Χωρών” πιθανότατα εκθειάζει την ενότητα των δύο βασιλείων τα οποία αν και είχαν ενωθεί το 3000 π.Χ. περίπου, διατηρούσαν το αυτοδιοίκητο τους, υπό τον φαραώ. 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: