Η Ανακάλυψη των Νήσων Μαδέρα

 Το 1418, ο Πρίγκιπας της Πορτογαλίας Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος, μετά από μεθοδική προετοιμασία και οργάνωση, αποφασίζει να στείλει τις πρώτες καραβέλες που θα εξερευνήσουν τις δυτικές ακτές της Αφρικής. Την ηγεσία της αποστολής αυτής, την ανέθεσε σε τρεις αυλικούς του. Ο πρώτος, ήταν ο Ζοάο Γκονσάλβεζ Ζάρκο ο οποίος τότε ήταν διοικητής του στόλου που προστάτευε τις νότιες ακτές της Πορτογαλίας από τους πειρατές. Ο δεύτερος ήταν ο Τριστάο Βαζ ντε Τεϊσέιρα ο οποίος συμμετείχε μαζί με τον Ζάρκο στην εκστρατεία του Ερρίκου για την κατάληψη της Θέουτα. Ο τρίτος ήταν ένας Γενοβέζος, ο Βαρθολομαίος Περεστρέλο ο οποίος είχε φτάσει στην Πορτογαλία και έγινε ευγενής του Βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωάννη του Πρώτου. Μία από τις κόρες του Περστρέλο, η Φιλίππα Μονίζ, το 1455 θα παντρευτεί τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Στιγμιότυπο 2019-04-22, 12.21.37 μμ   Οι τρεις θαλασσοπόροι απέπλευσαν από την Πορτογαλία, πλέοντας προς τις Αφρικανικές ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού, φτάνοντας μέχρι το ακρωτήριο Μποζαντόρ. Παρατηρώντας κατά την διάρκεια του ταξιδιού πως στις ακτές δεν υπήρχε τίποτα περισσότερο από την άμμο της Ερήμου Σαχάρα, αποφάσισαν να επιστρέψουν πίσω. Όταν πέρασαν τα Κανάρια Νησιά, μία καταιγίδα τους παρέσυρε δυτικότερα από την αρχική τους πορεία. Τότε είδαν στον ορίζοντα ένα μικρό απομονωμένο και ακατοίκητο νησί. Αυτό ήταν το μικρότερο από τα νησιά Μαδέρα, Πόρτο Σάντο όπου στην γλώσσα τους σημαίνει “Άγιο Λιμάνι”. Οι τρεις εξερευνητές, το ονόμασαν έτσι αποδίδοντας στον Θεό το γεγονός ότι μέσα στον απέραντο ωκεανό, βρέθηκε ένα μέρος για να προφυλαχτούν από την καταιγίδα. Όταν κόπασε η καταιγίδα το εξερεύνησαν και επέστρεψαν στην Πορτογαλία για να αναφέρουν το γεγονός στον Ερρίκο.

  Μαθαίνοντας τα νέα ο Ερρίκος, δεν έχασε χρόνο. Το επόμενο έτος, έστειλε και πάλι τους τρεις θαλασσοπόρους ώστε να κατακτήσουν το νησί στο όνομα του Πορτογαλικού Στέμματος και να το αποικήσουν. Όταν έφτασαν στο νησί, νοτιοδυτικά στον ορίζοντα, παρατήρησαν κάτι που έμοιαζε σαν ένα ακίνητο σκοτεινό σύννεφο. πλησιάζοντας το με τα πλοία τους, ανακάλυψαν πως αυτό που έμοιαζε με σύννεφο, ήταν ένα μεγαλύτερο νησί. Το νησί αυτό, είναι η Μαδέρα όπου από το επόμενο έτος (το 1419) άρχισε η αποίκηση του από τους Πορτογάλους. Με την ανακάλυψη των δύο αυτών νησιών αρχίζει και η Εποχή των Ανακαλύψεων. Ο Ερρίκος, επιβραβεύοντας τους τρεις θαλασσοπόρους, όρισε ως Κυβερνήτη του νησιού Πόρτο Σάντο τον Περεστρέλο, και μοίρασε την διακυβέρνηση του μεγαλύτερου νησιού Μαδέρα, στον Ζάρκο και τον Τεϊσέιρα.

Στιγμιότυπο 2019-04-22, 12.21.22 μμ
Η διαδρομή των Πορτογαλικών πλοίων το 1418 και το 1419

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: