Νεαρχος

Η εξόρμηση του Μακεδονικού στόλου κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου

   Ενάμισι αιώνα περίπου μετά την βασιλεία του Δαρείου στην Περσική Αυτοκρατορία, το 336 π.χ. στην βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Βασίλειο της Μακεδονίας, ο Μέγας Αλέξανδρος στεφόταν βασιλιάς σε ηλικία μόλις είκοσι ετών διαδεχόμενος τον πατέρα του Φίλιππο τον Δεύτερο ο οποίος μόλις είχε δολοφονηθεί. Κατά την διάρκεια του ενάμισι αυτού αιώνα, οι Πέρσες είχαν επιχειρήσει να καταλάβουν όλο τον Ελλαδικό χώρο. Αν και  αρχικά έκαμψαν την σθεναρή αντίσταση των τριακοσίων Σπαρτιατών του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες,  η επικράτηση του Αθηναϊκού στόλου στην ναυμαχία που γινόταν παράλληλα στο στενό του Αρτεμισίου, ήταν το προμήνυμα για την συντριβή τους στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας και την ολοκληρωτική τους ήττα στην Μάχη των Πλαταιών
 
   Με το πέρασμα όμως των χρόνων, η Περσική Αυτοκρατορία ανασυντασσόταν και η ανησυχία για μια νέα εισβολή των Περσών στον Ελλαδικό χώρο, άρχισε και πάλι να πλανάται. Ο Φίλιππος είχε προνοήσει γι’ αυτό και έτσι επέβαλε σε όλες τις Ελληνικές πόλεις να ενωθούν υπό την βασιλεία του και να προχωρήσουν σε μία γενικευμένη εκστρατεία κατά των Περσών, ώστε να κατακτήσουν τα εδάφη της Περσικής Αυτοκρατορίας και να εξαλείψουν για πάντα κάθε κίνδυνο εισβολής τους. Μετά την δολοφονία του Φιλίππου, το βαρύ αυτό εγχείρημα έπεσε στα χέρια του νεαρού Αλέξανδρου ο οποίος επέλεξε τους στρατηγούς που θα τον πλαισίωναν στην εκστρατεία κατά μιας Αυτοκρατορίας που κανείς δεν γνώριζε την πραγματική της έκταση. Ένας από τους στρατηγούς του τον οποίο στην συνέχεια όρισε ως Ναύαρχο του Μακεδονικού Στόλου, ήταν ένας από τους μέντορες του. Αυτός ήταν ο Νέαρχος.
 
 Ο Νέαρχος γεννήθηκε το 360 π.χ. στην πόλη Λατώ της Κρήτης. Όταν ήταν παιδί, η οικογένεια του μετακόμισε στην Αμφίπολη της Μακεδονίας. Το 326 π.χ. ο Μέγας Αλέξανδρος με τον στρατό του, μετά από μία σειρά νικών και κατακτήσεων, είχε φτάσει στον ποταμό Υδάσπη (ο σημερινός  Jhelum του Πακιστάν). Εκεί ανέθεσε στον Νέαρχο να δημιουργήσει ένα στόλο και να εξερευνήσει τον ποταμό. Πολλοί από τους άνδρες των πληρωμάτων των πλοίων, ακόμα και τριηράρχες δεν είχαν καμία σχέση με την ναυσιπλοΐα καθώς οι γνώστες του αντικειμένου στον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν λίγοι. Αυτό είχε ως συνέπεια, στην αρχή του ταξιδιού, ο στόλος να κάνει συχνές στάσεις αφού κάποια από τα πλοία λόγω λανθασμένων χειρισμών σε συνδυασμό με τα αχαρτογράφητα νερά του ποταμού, να προσαράζουν και να παθαίνουν ζημιές οι οποίες έπρεπε να αποκατασταθούν. Παρόλα αυτά όμως, ο στόλος του Νεάρχου, συνέχισε περνώντας στον Ινδό ποταμό. Παράλληλα, από τις όχθες τον ακολουθούσε ο στρατός του Αλλέξανδρου για να προστατεύσει τα πλοία από τυχών ενέδρες.  Όταν ο στόλος έφτασε στις εκβολές του ποταμού αντιμετώπισε μία ακόμα δυσκολία. Τα παλιρροϊκα φαινόμενα. Κατά το πέρασμα τους το νερό άρχισε να υποχωρεί έτσι ώστε τα πρώτα πλοία της νηοπομπής να προσαράξουν. Τότε ο  Αλέξανδρος έστειλε ιππείς προς τις ακτές της θάλασσας για να παρακολουθούν την ροή του ρεύματος, έτσι ώστε όταν θα άλλαζε να επέστρεφαν για να ειδοποιήσουν τον στόλο να ξεκινήσει καθώς θα ανέβαινε η στάθμη του νερού. Έτσι, πέρασαν τα πλοία από τις προσχώσεις του Ινδού προς τον ωκεανό. Στο σημείο αυτό, ο Αλέξανδρος με τον στρατό του, αποχώρησε καθώς ο στόλος πλέον δεν κινδύνευε.
 
  Έπλευσε προς τον Περσικό κόλπο και αποβιβάστηκε σε ένα νησί το οποίο ονόμασε Τύλος. Το νησί αυτό είναι το σημερινό Μπαχρέιν. Έπειτα συνέχισε πλέοντας προς τις σημερινές ακτές του νότιου Ιράν όπου εκεί, τότε, βρισκόταν η Σατραπεία της Καρμανίας. Εκεί, το 324 π.χ, συνάντησε τον Αλέξανδρο ο οποίος είχε φτάσει μετά από την δύσκολή και με μεγάλες απώλειες για τον στρατό του διέλευση της ερήμου της Γεδρωσίας. Αφού έδωσε αναφορά για το ταξίδι του, ο Αλέξανδρος του έδωσε εντολή να συνεχίσει. Έτσι, έπλευσε βόρεια διασχίζοντας τον Περσικό Κόλπο φτάνοντας μέχρι τις εκβολές του ποταμού Ευφράτη. Από εκεί κατευθύνθηκε στα Σούσα όπου συνάντησε και πάλι τον Αλέξανδρο. Στα Σούσα, αφού πλέον είχε κατακτηθεί όλη η Περσία, ο Αλέξανδρος τίμησε τον Νέαρχο όπως και όλους τους στρατηγούς του και οργάνωσε μικτούς γάμους μεταξύ Μακεδόνων και Περσίδων. Ένας από αυτούς τους γάμους, ήταν και ο γάμος του Νεάρχου με την κόρη του Σατράπη της Φρυγίας Αρτάβαζου, Βαρσίνη. Έπειτα, καθώς ο Αλέξανδρος θα συνέχιζε μέχρι την Βαβυλώνα έστειλε εκεί και τον Νέαρχο με τον στόλο του διασχίζοντας τον Ευφράτη ποταμό. Αφού οι Μακεδόνες είχαν φτάσει στην Βαβυλώνα, ο Αλέξανδρος σχεδίαζε την επόμενη αποστολή για τον Νέαρχο η οποία ήταν ο περίπλους της Αραβικής Χερσονήσου και η εξερεύνηση της βόρειας Αφρικής. Ο απρόσμενος θάνατος του όμως, ανέβαλλε οριστικά την αποστολή. 
 
  Το ταξίδι του Νεάρχου από τον Υδάσπη ποταμό μέχρι την Βαβυλώνα συνοδεύτηκε από αρκετές δυσκολίες. Κάποιες από αυτές ήταν η απειρία αρκετών ανδρών του στόλου στην ναυσιπλοΐα, οι δεισιδαιμονίες και η διέλευση μεγάλου μέρους του από ποταμούς όπου εκεί εγκυμονούσε και ο κίνδυνος ενέδρας από εχθρικές φυλές. Η αποφασιστικότητα όμως του Νεάρχου, και ο τρόπος που εμψύχωνε και έκανε τους άνδρες του στόλου του να τον ακολουθούν με πίστη, έφερε εις πέρας ένα σημαντικό για την εποχή ταξίδι, το οποίο προσέφερε πολύτιμες γεωγραφικές πληροφορίες από θάλασσες ανεξερεύνητες μέχρι τότε.
 
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: