Γκρίμουρ Κάμπαν και Νάντοντ

Η Αποίκιση των Νήσων Φερόε και η Ανακάλυψη της Ισλανδίας

Οι Γκρίμουρ Κάμπαν και Νάντοντ ήταν Νορβηγοί Βίκινγκς στους οποίους ιστορικά πιστώνεται η εποίκιση των Νήσων Φερόε και η ανακάλυψη της Ισλανδίας, αντίστοιχα. Ο Γκρίμουρ Κάμπαν, έφτασε για πρώτη φορά στα Νησιά Φερόε το 825 μ.Χ. όπου και έχτισε τον πρώτο οικισμό. Σύμφωνα με την σάγκα των νησιών (Σάγκα, είναι λογοτεχνικό είδος διηγηματικού πεζού λόγου που προέρχεται από τις Σκανδιναβικές χώρες), ο Κάμπαν ζούσε στην Νορβηγία και εξ αιτίας ενός τύραννου βασιλιά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα και να καταφύγει στα ακατοίκητα τότε Νησιά Φερόε, για τα οποία είχε ακούσει από Ιρλανδούς μοναχούς.

 Οι πρώτοι έποικοι των νησιών, εκτός της αλιείας άρχισαν να ασχολούνται και με την εκτροφή προβάτων κυρίως για το μαλλί τους διότι από αυτό έφτιαχναν ζεστά ρούχα αντιμετωπίζοντας έτσι το πολικό ψύχος της περιοχής. Από αυτή την ενασχόληση προέρχεται και το όνομα των νησιών το οποίο στην τοπική γλώσσα, σημαίνει “Προβατονήσια”  

Στιγμιότυπο 2019-04-21, 10.53.04 πμ

   Από τους πρώτους έποικους των νησιών, ήταν και ο Νάντοντ. Καθώς τα ταξίδια μεταξύ των Νησιών Φερόε και των ακτών της Νορβηγίας ήταν συχνά, σε ένα από αυτά, ο Νάντοντ είχε ξεκινήσει από την Νορβηγία για την επιστροφή του στα Νησιά Φερόε. Κατά την διαδρομή όμως, έχασε τον προσανατολισμό του παρεκκλίνοντας έτσι της πορείας του προς βόρεια. Πλέοντας προσπαθώντας βρει του τα Νησιά, είδε στον ορίζοντα  μία άγνωστη ακτή. Ο Ναντόντ είχε φτάσει στις ανατολικές ακτές της Ισλανδίας. Βλέποντας να βγαίνει καπνός από κάποιο σημείο στο βάθος της στεριάς, αποβιβάστηκε εκεί που σήμερα βρίσκεται η πόλη του Ρεϊντάφιορντουρ και άρχισε αμέσως να ψάχνει για τους κατοίκους του νησιού. Μάταια όμως. Το νησί ήταν ακατοίκητο και οι καπνοί αυτοί προερχόντουσαν από κάποιο ηφαίστειο. Τότε ο Νάντοντ αποφάσισε να συνεχίσει το ταξίδι του προς τα Νησιά Φερόε. Καθώς επέστρεφε προς το πλοίο του, άρχισε να χιονίζει. Από αυτό το γεγονός, ο Νάντοντ, έδωσε το πρώτο όνομα στο νησί, ως “Χώρα του χιονιού”.

   Ο Ναντόντ δεν είχε αντιληφθεί πως η γη που ανακάλυψε ήταν μέρος ενός νησιού και όχι κάποιας ηπειρωτικής στεριάς. Έτσι, αφού εξερεύνησε ένα μικρό μέρος των ανατολικών ακτών, πήρε τον δρόμο της επιστροφής για τα Νησιά Φερόε. Σύντομα όμως, στην Ισλανδία θα φτάσουν οι επόμενοι Βίκινγκς οι οποίοι θα εποικίσουν το νησί και από εκεί θα ανακαλύψουν νέες, άγνωστες στεριές.

  Στιγμιότυπο 2019-04-21, 10.52.45 πμ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: